2016. november 6., vasárnap

Orbán már nem ura a helyzetnek?

A jelek mindenesetre valami ilyesmire utalnak. Egy átlagos olvasó előtt is nyilvánvaló, hogy a bőnyi rendőrgyilkosság szakmai hiba vagy tévedés eredménye, most az mindegy, hogy a terrorelhárítókat (ha már vannak), miért nem értesítették, vagy ha értesítették, miért nem mentek ők, de a lényeg, hogy október 26. óta még senki sem mondott részleteket, és ami a nagyobb baj, hogy senki sem vállalt  felelősséget. Hiába is írnám, hogy más országokban ilyenkor lemond a belügyminiszter, de legalább egy rendőri vezető mondaná azt, hogy „én hibáztam”. De ha már senki sem mondja, és Pintér sem mond le, akkor miért nem jut Orbán Viktor eszébe, hogy megkérdezze, mégis, hogy is áll ez a dolog és miért nem beszélnek róla a nyilvánosságnak?
            És nem ez az egyetlen eset, amikor azt látom, hogy Orbán nem foglalkozik olyan dolgokkal, amit országvezetésnek hívnak. Nem érdekli mindaz, ami Rogán körül vagy a saját vejével történik, vagy, ami sokkal rosszabb,  úgy tesz, mintha nem érdekelné,  pedig sok minden történik körülöttük, ami nem fér bele a tisztességes kormányzásba.
Lehet, hogy éppen szétesett a baloldal, de ettől függetlenül  kormányoldalon most túl sok a hiba, túl sok az ügyetlenkedés, túl sok a szerencsétlen mondat  (nem idézem őket: Kósa és  Schmidt Mária ostoba kampánya, ráadásul a házelnöki hazudozás a miniszterelnök halaszthatatlan közfeladatáról), ezek pedig mindig a széthullás jelei. Mi van? Orbánról tudjuk, hogy okos fiú, tudjuk, hogy karizmatikus, ám éppen ezt a karizmatikus vonás szorult most háttérbe. Kiderült, hogy a kormányzat emberei sebezhetőek és ezt a sebezhetőséget nem tartják gondnak. Hazudnak? Hazudnak, igen, és semmi sem történik. A hatalom, a hatalom kezdi az embert büszkévé tenni, nem pedig a cselekvésvágy. De hát nem ő az első és nem is az utolsó. Brüsszelnek már megüzentük, amit meg akartunk üzenni, és gyakorlatilag semmi sem  történt és nem is fog, Brüsszelt különösebben nem érdekelte, hogy mit üzentünk, különösképpen azért, amit már többször megírtam, hogy ilyen, hogy „Brüsszel” nem létezik,  tehát most lehetne más dolgokkal foglalkozni.
Fontos a foci, persze, fontos a szotyizás a haverokkal a lelátón, de nem, ez nem egy kormányfői magatartás, és mégsem kellene otthagyni egy fontos munkanapot egy gyengécske fociselejtező miatt. Ennél sokkal fontosabb ügye Budapestnek a 3-as metro, két politikus üzenget egymásnak már a tragikomikum szélén, már senki sem érti pontosan, hogy ki kinek mit ígér, mindkét fél hivatkozik a miniszterelnökre, aki azonban ezzel sem foglalkozik, amellett zavaros helyzetek  vannak az államigazgatás átszervezésében is, egy államtitkár tízezres leépítésekről beszél, de közben az Országgyűlés előtt erről szó sem esik. Vajon hogy van ez?
            Aztán  a sport. Európa-bajnokság: „nagy siker”. Csakugyan? Mit értünk el?  Valójában semmit. Nagy volt az ünnep az olimpia után is egy ideig, mindenki mámorban úszott, amíg Orbán  egyszercsak ki nem mondta, hogy ez valamiért nem volt az igazi, a férfiak sehol sem voltak, erre jött egy gyors, értelmetlen átszervezés,  a szokásos kapkodás, majd Balogh Zoltán megoldja ezt is, aki eddig semmit sem oldott meg, csak úgy tett, mintha mindent megoldana.

            Az a benyomásom, hogy Orbánt igazából kimerítette a migráns-válságnak nevezett harc, amit az európai vezetéssel szemben  vívott, és a maguk által gerjesztett feszültség feltehetően felőrölte azokat az embereket is, akiknek  a tanácsaira valamikor még bizonyára hallgatott. Korábban többször írtam, hogy baj van a kommunikációval, hiszen szemlátomást olyan emberek foglalkoznak vele, akik összekeverik  a propagandát a tájékoztatással. A bajok azonban, ez most már látnivaló, mélyebben vannak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése