2020. november 3., kedd

India, újraírva IV. - Vidéki élet

 

Manapság már sok külföldi jár Indiában, de kevesen ismerik az igazi vidéki életet. Csak a méretek kedvéért: az ország lakosságának 80 százaléka, azaz 850 millió ember falun él, számítások szerint 600 ezer településen. Nagy részük mezőgazdasági munkát végez, a fiatalok azonban, mint világszerte, a nagyvárosokba vonzódnak, amelyek  már munkalehetőségek  hiányában képtelenek befogadni a képzetlen embereket. Ötven város lakossága meghaladta az egy milliót, a növekedés ütemével azonban az infrastruktúra fejlesztése, a lakhatás és az oktatás nem tud lépést tartani. A lakosság huszonöt százaléka a városok peremén, nyomornegyedekben él. 


Ez száz milliós nagyságrendet jelent. Sokan most már  visszavágyódnának a kis közösségekbe, amit megszoktak, ott azonban újabb gondok várják őket: megfelelő egészségügyi ellátás híján  nekik kellene gondoskodni idős szüleikről, akik már feleslegessé válnak ebben a társadalomban. 


Vissza a faluba? 








Valamikor még fontos szakma volt a kőfaragás. Ennek a nehéz mesterségnek azonban nincs utánpótlása. És már szükség sincs rá.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése