2017. július 20., csütörtök

Trump unja

Pedig mennyire akarta. Ha egyáltalán tudta, hogy mit akar. Az ember nem mindig azt kapja, amit nagyon akar. „Miért kell nekem ezt csinálnom?” kérdezi gyakran a munkatársaitól, akik azonban nincsenek felkészülve a válaszra. Ilyen kérdések a Fehér Házban korábban nem hangzottak el. Ahhoz sem voltak hozzászokva, hogy főnöküket nem érdekli a külpolitika és napközben televíziós sorozatokat néz, nem írja alá az iratokat, nem olvassa a sajtószemlét és szemlátomást nemigen tudja, mit kezdjen magával. Hiába, más volt az élet az üzleti életben, különösen az ő szintjén, nem kellett jogszabályokkal, képviselőkkel, szenátorokkal, bizottsági elnökökkel egyezkednie. Neki nem olyan bizsergető érzés a hatalom, mint elődeinek, hiszen volt benne része éppen elég, éppen annyi formalitással, amennyivel ő akarta.
         -Indítsunk háborút Észak-Korea ellen – javasolta egy alkalommal a tábornokainak, a katonák azonban csak a fejüket rázták. – Akkor mit tegyünk?
         -Kidolgozunk néhány javaslatot – felelte a vezérkari főnök.
         -Mire gondol? – érdeklődött Trump.
         -Alternatívákat keresünk – adta meg a választ a vezérkari főnök.
         Trump üzletemberként már régen felmondott volna nekik.
         -És a mexikói fal ügyei hogy állnak? – kérdezte egy kormányülésen.
         -A tervek szerint a hossza háromezer kilométer, most számolunk, de még nincs kész a szoftver – mondta a belügyminiszter.
         -És a kínaiak hogy tudták megépíteni szoftver nélkül?  – kérdezte idegesen az elnök.
         Lemondta a britek meghívását, pedig kipróbálhatta volna a legjobb skót golfpályákat, gondolkodik, hogy elmenjen-e a legközelebbi  G-20-ra, a moszkvai látogatást is halogatja, Kína talán 2019-ben. A varsói látogatásra is csak úgy tudták rábeszélni a szakértők, hogy folyékony gázt és hadifelszerelést adnak majd el a lengyeleknek, ez megmozgatta.
Nem érti, hogy mi a gond az oroszokkal, miért kötnek bele abba, hogy a családtagjai és szakértői tárgyaltak velük még a választások előtt, végülis miért ne tárgyaltak volna? Tiltja valamilyen törvény? Amúgyis a törvények mindig tiltanak valamit, ami ésszerű lenne.        
Csakugyan, mit akarnak az oroszok?  Trump vegyes érzelmekkel figyeli őket. A jellegzetes amerikai kettős látás. Kiszámíthatatlannak tartja őket, ám imponál neki az erős érdekérvényesítés, az a  határozottság és eltökéltség,  amivel szembeszállnak a világgal. Végtére régen is szövetségesek voltak Hitler ellen és övék lett a győzelem. Nem akarnak sem NATO-, sem uniós tagok lenni, a hamburgi titkos megbeszélésen Putyin megmondta neki, hogy ragaszkodnak a kelet-európai érdekszférához. Az orosz elnök azt is elmesélte neki, hogy amikor Hamburgba repült, különgépe nem érintette a lengyel és a balti légteret, mintegy szimbolikusan. Karakán, gondolta Trump.
         Munkatársai úgy látják, hogy az elnök eltunyult, meghízott, sokszor érthetetlenül rossz a hangulata, nyoma sincs annak a lelkesedésnek, amit a kampány során tapasztaltak. Nem érti a kormányzat bürokratikus útvesztőit, elveszettnek érzi magát, mindig arra gondol, hogy ő a világ vezető hatalmának elnöke és mégsem történik minden úgy, ahogy szeretné.
         Hát ez van most Washingtonban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése