2014. január 19., vasárnap

Tíz különleges történet - I




Mari esete a főrabbival

A társasági életnek vannak kivételes, örömteli, egyszersmind  megható pillanatai is. Londonban, éppen kiküldetésem idején, 1996-ban került szóba egy Wallenberg-szobor felállítása, aminek költségeit közadakozásból szerették volna előteremteni. A királynő és Weizmann izraeli elnök vállalta a védnökséget, a svéd király és Göncz Árpád a társelnökséget. A palota az izraeli, a svéd és a magyar nagykövetség kulturális beosztottját is meghívta  a szervezőbizottságba, aminek számos személyes oknál fogva nagy örömmel tettem eleget.
         Az ügy eleve sikerre volt ítélve, mert a britek imádnak közadakozni, ráadásul, szokás szerint elhivatottsággal és lelkesen kezdték el a munkát. Kijelölték a szobrászt, megvették a telket, a szervezőbizottság  tagjai pedig rendkívüli gyakorisággal ebédeltek együtt különböző éttermekben. Az előkészületek befejezéseként a londoni főrabbi vacsorát adott a rezidenciáján, amire természetesen mi is meghívást kaptunk. Fiatal, magas, jókedvű férfi volt a főrabbi, aki felesége és két kislánya társaságában fogadta a vendégeket. Megnéztük a szobor makettjét, ittunk egy pohárka italt a fogadóteremben, majd átmentünk az ebédlőbe, a  huszonnégy személyes, gyönyörűen terített ovális asztalhoz, amelynek közepén ezüst gyertyatartó állt. 
         A kóser lazac után a főrabbi pohárköszöntőt mondott. Olyan szívszorítóan beszélt a hatmillió európai zsidó szenvedéseiről és Wallenberg mélységes elhivatottságáról, hogy Marit egy pillanat alatt elfogta a zokogás. Nem tudta visszatartani a könnyeit, ki is ment, hogy ne zavarja a többieket.
         A főrabbi felesége azonnal utánasietett, a szalonban átkarolta a vállát, leültek egy kanapéra.
         -Biztosan te is elveszítetted a rokonaidat  - mondta neki.
         -Még csak nem is vagyok zsidó – felelte Mari a könnyein át és kifújta az orrát.
         De hát számít az ilyesmi?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése