2014. április 10., csütörtök

Hat hét gipszben - avagy négy ok, amiért a baloldal veszített

Sajnos, csak most tudom leírni, mert a jobb kezem hat hétig gipszben volt.
1. A jól választott szövetséges
Orbán még 2010 előtt kitalálta magának a hűséges alattvaló, jellegtelen szövetségest. Megbízhatóak, egysíkúak, támogatják a Fidesz minden lépését, Semjén igazi éltapsoló. Ilyen az álomszerű koalíciós partner.
2. A rezsicsökkentés
A választási kommunikáció (mert az egész a kommunikációról szól, ne áltassuk magunkat) alapja, hogy egy témát kell a középpontba állítani. Orbán meg is mondta: ez a rezsicsökkentés lesz. És ugyan, ki tudott ennél jobbat? Senki. Azok a baloldali értelmiségiek, akik Simicska milliárdjaival jöttek elő, rosszul építkeztek. A havonta megnyert ezer forint többet jelent, mint egy ismeretlen arcú vállalkozó bankszámlájának adatai.
3. Kényszerszövetség
Magyarországon hagyományosan az MSZP a baloldal vezető ereje. Ennek a rövidítésnek van tartalma. Sem Bajnai, sem Gyurcsány nem tudott tartalmat adni saját képződményeinek. Bajnai intelligens értelmiségi, a politika azonban sehol a világon nem értelmiségi foglalkozás, és ilyen megfáradt arccal, ilyen fátyolos tekintettel nem lehet híveket szerezni. A politika a hatalom megszerzésének tudománya. Gyurcsány még mindig Őszöd rabja. Amióta kitalálta, hogy a kiszivárogtatóknak csak a keresztnevét mondja el, nem komoly politikus. Az MSZP tragédiája, hogy Mesterházy könnyűsúlyú vezető, aki hasonló könnyűsúlyú középvezetőkkel vette körül magát. Az utolsó, a választások előtti év csupa ingadozás volt. Csupa frázis, csupa elfecsérelt hónap. Mesterházy-t sok mindenért lehet vádolni. Komoly országban két ilyen súlyos választási vereség után csakis a távozás következhetne, nem pedig a sértett vádaskodás. Hogy még mindig elnök, az az egész magyar baloldal süllyedésének bizonyítéka. És akkor  még nem is beszéltünk a Simon-ügyről, aminek a kezelését taníthatnák a Kommunikációs Ballépések Tanszékén.
4. Mi az ATV-t nézzük
Ez a valamikor színvonalas csatorna minden hír- és elemző műsorában Orbánt szidalmazta, minden szakértője, különösen a hétfői újságírói tábor mással sem foglalkozott, mint a Fidesz szörnyű baklövéseivel, amik katasztrófába sodorják az országot. Kálmán Olga az utóbbi időben sajnálatos módon félrértelmezte a szerepét. Erről külön lehetne írni. Fogok is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése