2016. szeptember 11., vasárnap

A szolgáltató gyakorlatilag hazudik

Nem először, és nem ez az egyetlen szolgáltató, amelyik hazudik vagy mellébeszél, de a két dolog között nincs nagy különbség. Bevallom, nagy rajongója vagyok az angol labdarúgásnak, és miután külszolgálatom végén hazatértem Magyarországra és új televíziós szolgáltatót kellett választanom, döntésemet alapvetően az befolyásolta, hogy a mérkőzések közvetítése egyedül a DIGI csatornáin volt elérhető. Tapasztalataim szerint ezzel nem álltam egyedül, számos ismerősöm és családtagom döntött hasonlóképpen. A dolog éveken át működött is, ahogy kell,  ám egyszercsak, ahogyan ez Magyarországon szokás, megváltozott. Most, hogy kezdődött a Premier League szezonja, hiába kerestem a rádióműsorban a szokásos szombat és vasárnap délutáni programok között az angol mérkőzéseket, nem találtam őket. Természetesen felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol gyakorlatilag semmitmondó válaszokat kaptam, aztán találtam egy érdekes kis közleményt a cég honlapján, amit érdemes szó szerint idézni: „Tisztelt Előfizetőink, tájékoztatjuk Önöket, hogy a DIGI Sport által kizárólagosan sugárzott Premier League közvetítésének szabályai az Európai Unió közösségi jogának tükrében megváltoztak. Ennek megfelelően - más európai televíziókhoz hasonlóan - magyar idő szerint 16.00-kor a DIGI Sport csatornáin is egyidejűleg csak egy Premier League mérkőzést közvetíthet élőben szombatonként, ez azonban a többi élő mérkőzés közvetítését nem akadályozza. Természetesen igyekszünk így is biztosítani a legrangosabb mérkőzések élő közvetítését, a többi mérkőzést pedig felvételről megtekinthetik programkínálatunkban. A DIGI Sport és a DIGI Sport Plus továbbra is mindent megtesz, hogy előfizetői a legjobb bajnokságokat élvezhessék a legjobb minőségben!”
            Túl azon, hogy a szöveg fogalmazása meglehetősen hebehurgya és sok szempontból értelmetlen is, a legnagyobb baj vele az, hogy egyszerűen nem igaz. Az Európai Unió közösségi jogainak pillanatnyilag semmi köze sincs a DIGI labdarúgó-közvetítéseihez. A Népszava figyelmes olvasói már idén tavasszal felfigyelhettek egy tudósításra, miszerint harc indult el a Premier League közvetítési jogaiért azt követően, hogy 2016-ban a DIGI szerződése lejárt.  A cikk 2016. április 1-én íródott és a következőket tartalmazta: A Népszava biztos forrásból úgy értesült, a DigiSport a következő évadtól elveszítheti a jogot, hogy idehaza közvetítse az angol futballbajnokság összecsapásait. Az egyre élesebb harc akár azzal is fenyegethet, hogy a magyar szurkolók lemaradnak az Arsenal, a Chelsea, a Leicester, vagy éppen a Manchester United bajnoki találkozóiról. A DigiSport hat évvel ezelőtt kötött megállapodást a Premier League jogtulajdonosával, kedvezőbb ajánlatot téve az addig közvetítő Eurosportnál. A csatorna már korábban is sugárzott mérkőzéseket a világ egyik legtöbbre értékelt bajnokságából, de 2010-ben a kizárólagos jogot is megszerezte Magyarországon, illetve Romániában és Szlovákiában. Az Index akkori információi szerint a DigiSport három évre, a három országra közel 25 millió eurót, azaz mai árfolyamon számolva 7,8 milliárd forintot fizetett a jogokért.”
      Vagyis a DIGI elveszített egy üzleti harcot, lemondott az addig „zászlóshajójaként” közvetített angol mérkőzésekről, helyette a közömbös belga és nem túlságosan érdekes francia mérkőzéseken unatkozhatnak majd a nézők. De nem is ez a gond, majd eltöltjük délutánjainkat más, értelmes tevékenységgel.
            A nagy gond, hogy egy nemzetközi szolgáltató valótlanságokat állít, az átlagemberek által értelmezhetetlen európai uniós jogokra hivatkozik, zavarában nyilván rosszul is fogalmaz. És a végén azért jöjjön a fordulat: az angol mérkőzéseket egy addig ismeretlen Spíler TV közvetíti, amelyik a Vajna irányítása alatt működő TV2 egyik új kisgyermeke.
            Őket nem zavarják az Európai Unió közösségi jogai. A DIGI nézői rosszul járnak, de ez senkinek sem fontos.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése