2016. december 29., csütörtök

Hruscsov, Kádár, Onódy - egy regény szinopszisa

1964. október 30-án letartóztatták  Onódy Lajost, az egyik legnevesebb magyar vállalati vezetőt, az Éttermi és Büfé Vállalat igazgatóját  „társadalmi tulajdont károsító bűncselekmények” miatt, ami gyakorlatilag lopást vagy sikkasztást jelentett.   A nyomozás szerint   Onódy és társai éveken keresztül "csaltak, sikkasztottak, károsították a kezelésükre bízott társadalmi tulajdont, s bűnszövetségben elkövetett cselekményeikkel súlyos kárt okoztak a népgazdaságnak".  Ő volt az, aki orgiákat szervezett a magyar felső vezetés tagjainak és erről széles körben pletykáltak nem csak Budapesten, de az akkori szóhasználat szerint „nyugaton” is.

Onódy 1949-ben kapott megbízást Vas Zoltán akkori budapesti polgármestertől, hogy szervezze meg a főváros ellátását. Nagy és elegáns vevőkörre egyelőre nem számíthatott, ezért arra gondolt, hogy fejleszti a nagy építkezéseken  dolgozó munkások ellátását. Megszerezte a színházakban, a vállalatoknál és a sportpályákon működő büféket, újdonságként vezette be a mozgó büfékocsikat az ünnepségeken és a felvonulásokon, valamint a népszerű kirándulóhelyeken, ahol korábban semmiféle ellátás nem volt. Maga is meglepődött azon, hogy ezek a kis költséggel létesített egyszerű  büfék milyen jelentős bevételt hoztak. Ez azonban csak az első lépés volt Onódy számára, ám már akkor sejtette, hogy merre kell elindulnia. Ugyancsak az ő javaslatára néhány évvel később Éttermi és Büfé Vállalattá alakultak át, és közvetlenül a Belkereskedelmi Minisztérium alá helyezték. A sikerek után Onódy még többre vágyott, és úgy érezte, hogy alkalmas nagyobb vállalkozás irányítására is. A belkereskedelmi minisztérium vezetőit rábeszélte, hogy bízzák rá az olyan ismert és jelentős bevételt jelentő szórakozóhelyeket, mint a Kis Royal, a Budapest Táncpalota, az Abbázia, a Gresham, az Emke, a Savoy, a Váci utcai Anna Presszó, a Budapest Eszpresszó, a budai Rózsakert, az Apostolok étterem, a Baross kávéház, a Jereván és a margitszigeti Casino Étterem. Onódy ehhez nagyon értett. A rábeszéléshez. A meggyőzéshez. Olyan szenvedélyesen tudott érvelni, hogy mindig elfogadták a javaslatait. Akkoriban kezdtek azonban Budapestre járni külföldi üzletemberek, akiket esténként magyar partnereik szórakoztattak, és  ezek a táncos-zenés éttermek ilyen célra tökéletesen alkalmasak voltak. Tartott persze a hidegháború, de az üzletemberek szerettek szórakozni. Onódy látta külföldön a  krémkávét,  a jégkrémet és a lágyfagylaltot, hazajött, összehívta a munkatársait, elmagyarázta, mit kell tenniük. 
Ilyen átalakulás még nem volt Magyarországon.
És mindennek tetejébe megszületett a Mézes Mackó. Tárgyik Sándor, a hidegkonyha korábban osztályellenségként nyilvántartott zseniális szakembere találta ki ezt a nevet, ami első hallásra gyermetegnek tűnt, ám könnyen megjegyezhette mindenki. (Részlet a regényből)

A történet hátterében azonban ott volt a világpolitika: Hruscsovot,  a szovjet pártfőtitkárt éppen akkor mozdították el a hatalomból,  érkezett a keményvonalas Leonyid Brezsnyev, aki köztudottan nem rokonszenvezett sem Kádárral, sem a liberálisnak tartott magyar  vezetéssel. Kádár helyzete megkérdőjeleződött, környékén is teljes volt a bizonytalanság.  Balra-vagy-még-inkább-balra: mindig ez volt a kérdés. Megindult a helyezkedés és a találgatás.  Senki sem merte hangosan kimondani, de mindenki ezt kérdezte: ki következhet Kádár után?
Leginkább Biszku Béla akarta megszerezni a hatalmat: elszántan küzdött azért, hogy Kádár utóda lehessen.

A politika már ekkor is összefonódott a gazdasági vezetéssel, és egyik szféra sem tudott mit kezdeni azzal a különleges jelenséggel, amit Onódy Lajos testesített meg.  Kezdetben közétkeztetéssel megbízott vállalata folyamatosan terjeszkedett, már az ötvenes években valóságos nagyhatalom lett, befolyása pedig túlnőtt hivatali főnökein. A hatvanas évek elejére gyakorlatilag ő irányította a teljes magyar éttermi és szállodahálózatot, amelyikbe viszont szervesen beépült a hírszerzés és az elhárítás.
Onódy felsőbb utasításokra – és szovjet példára -  szerelmi találkozókat szervezett gödi nyaralójában pártvezetőknek, akikhez a kor kedvelt szinésznői és mulatókban dolgozó táncosnők is csatlakoztak, így szereztek  „felső” támogatást pályafutásukhoz.  A programokról kevesen tudtak, a részleteket mindig  telefonon egyeztették, a helyszíneket pedig civil rendőrök biztosították. Mindezeket figyelembe véve Onódy méltán érezhette védettnek magát, biztosra vette, hogy neki senki sem árthat.  
Magyarországon csak pletykák terjedtek a közpénzeken tartott  mulatozásokról szólt, amelyek az Onódy felügyelete alá tartozó fővárosi mulatóhelyeken, gödi nyaralójában és a zárt vadászházakban zajlottak, a nyugati sajtó azonban részleteket is megtudott:  „az új osztály nagyjai így pihenték ki a szocialista hétköznapok fáradalmait”, ahol az egyik fogásként  „meztelen lányokat szolgálnak fel óriási ezüst tálcákon”, s ahol ruletten desszert gyanánt „csokoládéval leöntött stewardesseket” lehetett nyerni.
A kor és az események nagy vesztese Bara Margit volt.

„Bara Margit sikeres karrierjét egy alaptalan és rosszindulatú rágalomhadjárat törte derékba, amely ellen a művésznő védekezni sem tudott, hiszen pletykákról volt szó, hivatalosan semmi sem hangzott el ellene, megvádolói sosem adták nevüket és arcukat a rágalmakhoz. Az ügy központi figurája Ónody Lajos, az Éttermi és Büfé Vállalat egykori igazgatója volt, aki ellen a rendőrség 1964-ben kezdett nyomozni csalás és sikkasztás miatt. A nyomozást újabb gyanúsítottakra terjesztették ki, s az eljárás kezdett politikai felhangokat kapni. Ónody ellen lényegében koncepciós per zajlott, ami ugyan nem volt teljesen alaptalan, ám a kirótt büntetés nem állt arányban a bűncselekmény súlyosságával. Hogy Ónodyt minél jobban befeketítsék a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt, olyasmiket kezdtek híresztelni róla, hogy az irányítása alatt álló mulatóhelyeken vad tivornyák, fékevesztett orgiák zajlottak magas beosztású funkcionáriusok és a legszebb magyar művésznők közreműködésével. Utóbbiak közül Bara Margitról szóltak a legvadabb pletykák, melyek szerint meztelenül táncolt az asztalon, és csupasz testéről nyalogatták a csokoládét a meghívott vendégek. Sosem sikerült kideríteni, hogy ki és miért keverte bele pont Bara Margitot ebbe a szégyenletes ügybe, melynek vádlottját a művésznő még csak nem is ismerte. Valószínűnek mondható, hogy alighanem valamelyik nagy befolyással rendelkező irigye állhatott a pletykák hátterében, és az egész suttogó propaganda célja az volt, hogy az Ónody-ügyben eltereljék a figyelmet a valódi felelősökről. Az ügyről a médiában egészen a rendszerváltásig nem lehetett beszélni. A művészvilág – a színésznő visszaemlékezései szerint – nem állt Bara Margit mellé, aki mindinkább kiszorult a pályáról, és végül maga döntött úgy, hogy a méltatlan és megalázó körülmények között nem dolgozik tovább. A rendszerváltás után sem fogadott már el semmilyen felkérést.” (Wikipédia)
Both Béla, a Nemzeti akkori igazgatója felsőbb utasításra vezető szinésznőjét egyik napról a másikra letiltatta a színpadról. Onódy letartóztatásával ennek az ügynek az árnyékától is szabadulni akart a  korszak „kemény embere:  Biszku Béla. Brezsnyev akkor már megbékélt Kádárral, ám utódlásáért a színfalak mögött továbbra is kemény harc folyt.
Onódyt a koncepciós perben végül elitélték. Igazi bűne az volt hogy sokoldalú és tehetséges üzletember volt, ám túlságosan  közel merészkedett a politikához, amelyik – éppen ezért - nem fogadta be.  Ügyvédje útján hiába kereste régi kapcsolatait, a  telefonhívásokat senki sem fogadta.
Akkori szóval élve: „elengedték a kezét”…
A bajok azonban sokasodtak: Kádár helyzete ugyan megszilárdult, ám a gazdaságban komoly gondok voltak. Takarékossági rendszabályokat, szigorú létszám- és bérgazdálkodást vezettek be,  gyakorlatilag csökkentették a jövedelmeket, „adminisztrációs” leépítéseket vezettek be  az államigazgatásban, a vállalatoknál és minisztériumoknál. Sokan ezekben a bomlás első jeleit vélték felfedezni.

Onódy Lajos összesen négy év négy hónapot ült a szegedi Csillag Börtönben, többek között az Alföldi Bútorgyár öntő üzemrészébe vezényelték betanított munkára, a káros gázokat közvetlenül belélegezve ő szedte le a frissen ragasztott bútorlapokat, szeme és tüdeje alaposan károsodott, fogainak egy része kihullott, cukorbeteg lett, csontsoványra fogyott. Büntetése kétharmadának letöltése után 1969-ben szabadult. Emberi roncsként hagyta el a börtönt, kórházba került, 49 évesen nyugdíjazták. 1996 februárjában, 76 évesen hunyt el.
A regény 1964 szeptembere és 1965 tavasza között játszódik. Főszereplői: Hruscsov, Kádár, Biszku és Onódy.

*


Könyvem címében is utalok arra, hogy túllépek az Onódy-ügyön. Igyekeztem hiteles korrajzot adni, bemutatva a pártvezetés színfalai mögötti kegyetlen hatalmi harcot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése