2017. április 7., péntek

1985, Delhi, India


1985-ben, Delhiben egyszerű kezdő diplomataként  volt szerencsém végighallgatni az egykori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és híres politológus, Zbigniew Brzezinski előadását arról, hogy a Szovjetunió és vele a szocialista világrendszer az évezred környékén összeomlik. Brzezinski fontos és befolyásos ember volt, úgy gondoltam tehát, hogy az, amit elmondott, egy rejtjeltávirat témája lehet, ezért lekanyarítottam néhány sort és beadtam Próbáld Géza nagykövetnek.
         Alig értem vissza akkori munkahelyemre, a kulturális intézetbe, amikor csengett a telefon. A nagykövetség titkárnője hívott és közölte, hogy a főnöke látni kíván, méghozzá azonnal. Újra kocsiba ültem tehát és néhány perc múlva már ott ültem a kövér, bajuszos misszióvezető irodájában. Kezében tartott a a táviratomat és láthatóan reszketett az idegességtől.
         -Mi az istent akarsz ezzel, Gyurikám? – kérdezte a maga nyílt, közvetlen stílusában. – Azt akarod, hogy hazabasszanak mindkettőnket?
         -Már miért basznának haza bennünket? – kérdeztem vissza. – Amit leírtam, az nem az én véleményem.
         -Még szép csattant fel a nagykövet. – Még szép.
         -Mindig azt kérted, hogy…
         -De nem így, b***od, de nem így – mondta Próbáld. – A végén még azt hiszik otthon az elvtársak, hogy mi azt gondoljuk, lehet valami abban, amit ez a Brzezinski mondott. Pedig mindketten tudjuk, hogy a szocialista világrendszer soha nem omolhat össze.
         A nagykövet  bedobta a jelentést a szemétkosárba és intett, hogy távozhatok.

         Valamikor a kilencvenes évek közepén véletlenül összefutottunk a Moszkva téren. Köszöntünk egymásnak, ahogy illik, hogyvagy, hogyvagy. Felmerült bennem, hogy eszébe juttatom azt az esetet Brzezinskivel, de azután meggondoltam magam. Végülis csak azt tette, ami a kötelessége volt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése