2018. március 31., szombat

Április 8 előtt


Talán még soha nem  volt ilyen bizonytalanság, zavar és tájékozatlanság  választások előtt, mint most. Voltak esélyesek, voltak arcok, arcélek, volt jobb- és baloldal, voltak lehetséges koalíciós változatok. Most azonban más a helyzet. A közvélemény-kutatások, a különböző érdekcsoportokhoz (ne tagadjuk, hogy ma ilyenek vannak) tartozó szinte megszámolhatatlan hírforrás eltérő jóslatokkal , a politikusok pedig szinte kivétel nélkül vagy újabb és újabb üresen csengő ígérettel vagy egymás szapulásával állnak elő.
         A Fidesz már szemmel láthatóan nem az a magabiztos egyesülés, amelyik négy éve még – akkor is program nélkül – lelkesebb táborral győzött. Azóta soha nem érzékelt súlyos korrupciós ügyek rombolják a tekintélyét, vezetőik olykor durván, szinte méltatlan hangnemben nyilatkoznak, semmitmondó válaszokat adnak („nem foglalkozom nőügyekkel”), Kósa Lajos szinte már egy értelmes mondatot sem tud mondani, a többi vidéki nagyúrról már  nem is beszélve, Varga Mihály hónapok óta hamis adatokat közöl, a parlamentből játékszert csinálnak, nemzetközi tekintélyünket elveszítettük, nagyszájú és felelőtlen mondatokkal igyekeznek védeni saját igazukat (a külügyminiszter szerint vezető autógyártó hatalom lettünk, miközben gyakorlatilag beszállítók és összeszerelők vagyunk, akárcsak Törökország vagy Indonézia).  Nem lehet pontosan bemérni, hogy a Fidesz szavazótábora mekkora, biztosan vannak még hívei a nemzeti hangütésnek, de nem tudni, nem bíznak-e inkább a Jobbikban. És akkor mi lesz? A Fidesz elszokott a szoros parlamenti helyzettől,  a vitáktól, az érveléstől, mindenért vagy majdnem mindenért Gyurcsányt hibáztatják.
         De mi lesz, ha nagyon szoros eredmény születik vagy kisebbségben maradnak?  Vannak B-tervek? Úgy fest, hogy A-tervek sincsenek. A hatalom most már szinte mindent megenged magának, korábban soha nem hallott durvaságok kerülnek nyilvánosságra. Folytatódik a kampány, folytatódik a mocskolódás, most szinte valamennyi poszton politikai kinevezettek ülnek, sok pozícióban a szerződések 2018 után járnak le, amúgyis bonyolult dolog eltávolítani számos vezetőt, mert ilyenkor kezd működni a „jogrendszer”, mint mindid, amikor inkább cselekedni kellene. Másrészt úgy fest, hogy egyik ellenzéki párt sincs abban a helyzetben, hogy új, szakmailag magas színvonalú klientúrát állítson fel, az utóbbi időben túlságosan is egymással voltak elfoglalva.  Karácsony előállt ugyan egy fél-árnyékkormánnyal, de a miniszterek mögött már ott kellene állnia a középvezetésnek, nem is beszélve a többiekről. Mondjuk, ki lesz a külügyminiszter, ha – ennek nyilván nincs valóságtartalma – az LMP győz. Kezdődnek a koalíciós tárgyalások? Mi nem vagyunk Németország, amelyik fél évig kibírja ügyvezető kormánnyal, nem kérdés, szétesne sok minden.
         Emlékszem, 1990 nyarán egy közlekedési rendőr megbüntetett egy szabálytalankodó autóst, aki ezt mondta neki:
         -Mit akarsz tőlem, te mocskos kommunista?
         A rendőr pedig ott állt, szótlanul.
         Ma nem tudni, hogy melyik párt kivel lépne elvei feladásával koalícióval más pártokkal azzal érvelve, hogy „le akartuk győzni a Fideszt”, de a városban már azt is mondják, hogy a Fidesz és az LMP hónapok óta együttműködik, minden más csak látszat. Ráadásul sokan ma közömbösek, kiábrándultak a politikából. Amúgy csoda?
         Szóval: mi lesz velünk? Mi az a felállás, amit szeretni lehet, amihez, még ha kompromisszumokkal is, de elfogadunk. A baj az, hogy már a látszat sem számít. Mészáros Lőrinc, akiről már külföldön is tudják, hogy döbbenetes vagyonra tett szert kormányzati támogatással, mogorva arccal tessékel ki az irodájából amerikai és francia újságírókat, kezével még legyintget is hozzá, mondván „képviseleti ülés van”, miközben ott ül mellette néhány mameluk. Ez az ország szégyene.
         Erre mondta Orbán: „üzleti ügyekkel nem foglalkozom”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése