2018. március 27., kedd

Igazi sportemberek


Nagy-Britannia életében nagyon fontos szerepet játszik a sport és minden más is, ami a sporttal összefügg. Ha valakit szeretnénk megdicsérni, akkor azt mondjuk neki, hogy sportszerűen viselkedett. Amikor Hurd külügyminiszter nyugdíjba vonult, megkérdezték, mire a legbüszkébb, nem a diplomáciai sikerek jutottak eszébe, hanem az, hogy „tíz éven át játszottam Essex grófság krikettcsapatában anélkül, hogy akár egyetlen mérkőzésen hiányoztam volna, és én vagyok az egyetlen, aki ezt elmondhatja magáról”. Azok a férfiak, akiket nem érdekel a sport,  vagy nem tudnak beszélgetni róla, nem tekinthetik magukat komoly alaknak. A sport lehet bármi, vadevezés, távgyaloglás, sivatagi expedíció, éhezőtúra, előkelőbb családokban a lovaspóló, a lényeg a bátorság és a kitartás.
         Illik imádni a krikettet, amelyik egyike azoknak a dolgoknak, amelyek segítségével a briteknek és egyes volt gyarmatainak sikerül távol maradniuk a civilizált világ többi részétől, a külföldiek számára ugyanis teljességgel érthetetlen  ez a játék,  ami azonban nem csak sport, hanem afféle családi kikapcsolódás és népi szórakozás, a mérkőzés ugyanis egész nap, sőt, több napig is tarthat, a találkozók közben ebéd- és uzsonnaidőt beiktatnak. Szabálytalanság és durvaság szinte soha nem fordul elő (ha előfordul, akkor azt csakis pakisztáni játékos követheti el).  Az ausztrál csapat egyik tagját azért küldték le a pályáról, mert „csúnyán nézett a bíróra” és ezért később sokáig magyarázkodnia is kellett.  Az 1890-ben alapított angol megyei bajnokság formája ma is változatlan, a játékosoknak kötelező ismerni a játék kézikönyvét, aminek külön fejezete foglalkozik a „pályán tanúsított viselkedési normákkal”.
Vidéken sokszor láthatók croquettet űző csapatok. Itt is szigorú öltözködési előírások vannak, még a cipő színét is szabályozzák. Gyakran magam is láttam, amint az angolok órákon át szinte szótlanul és indulatok nélkül játszanak. Az egyenletesre nyírt gyepen alma nagyságú fagolyókat kell hosszú nyelű fakalapáccsal (mallet) átütni kis fémkapukon, miközben a családtagok és barátok a pálya szélén szendvicseznek és borozgatnak, az eredmény pedig feltehetően mellékes.
         És hát persze, a labdarúgás, aminek népszerűségével semmi sem vetekszik. Másod- harmadosztályú mérkőzéseken is tel ház van, és azért nagy üzlet. Százmilliós bevételek a jegyekből, a televízió-közvetítésekből, a reklámokból, arab és orosz támogatóktól. A klubok ajándékboltjaiban méregdrágán árulják a mez-másolatokat, a címeres nyakkendőket és kulcstartókat. A közönség űzi a játékosokat, akik hajtanak, küzdenek az utolsó tizedmásodpercig. Mint tudjuk, a futball nem élet-halál kérdése, hanem sokkal több annál. Minden mérkőzés egy megnyert csata, de valójában akkor sincs tragédia, ha nem sikerül, hiszen a sportban nagyon fontos ugyan a győzelem, de meg kell tanulni a  vereséget is felemelt fejjel elviselni.
         Amikor a Manchester United egy alkalommal saját fanatikus szurkolói előtt 4:0-ra kikapott a Barcelonától, Ferguson, a csapat mestere így nyilatkozott a televízióban:
         -Azt hiszem, remek mérkőzés volt. A fiúk mindent megtettek, amit tudtak.  Én minden percét élveztem. – És még mosolygott is hozzá.
         Ezt is tanítanám Magyarországon.

Megjelent a Népszava „Vélemények” rovatában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése