2019. június 28., péntek

Az utolsó harmad 7.: Már nem vezetek


Erős szenvedély volt, de  elmúlt. Soha nem voltam márkafüggő, legkedvesebb autóm egy Ford Sierra, amit angliai külszolgálatom idején vettem. Igazán akkor is csak a hosszú utakat szerettem. Eljutni Londonból Bázelig egy nap alatt, az igen. Vagy nyaranta a hűvös Skóciába. Szép volt.
(Fotó: az angol-skót határ: Orsi didereg, a skót zászlót tépi a szél)
Szép és olykor kalandos. A szigetország egyik legészakibb pontján, a szűk, kanyargós 8662-es úton megyünk. Nyári vasárnap, metsző szél fúj, szemerkél az eső. Lépten-nyomon lassítunk, Nagy-Britanniában negyven millió juh tenyészik, de nekem az az érzésem, mintha húsz millió éppen arrafelé legelne, amerre mi megyünk. Félúton lehettünk Gillock és Winless között,  amikor elszakadt az ékszíj. A legközelebbi lakott település húsz mérföld, autóval az elmúlt egy órában nem találkozunk, a helyzetünk reménytelennek látszott. 1994-ben mobiltelefonunk nem volt, ilyen mellékúton segélykérő készülék sem. Mari és a lányok rám néznek, elvégre én vagyok a család Nagy Problémamegoldója. De most mi lesz? Sötétedik, a szél erősödik, a Nagy Problémamegoldó tanácstalan.
         Aztán felbukkan egy teherautó. Sofőrje torzonborz, vörös fiatalember, leszáll a fülkéből, belekukkant a motorházba.
         -Elszakadt – jegyzi meg.
         -El- hagyom helyben.
         -Van tartalék ékszíja? – de aztán legyint. Ki tart manapság tartalék ékszíjat? Amikor még Dáciám volt, ami másnaponta falta az ékszíjakat, tucatnyit tartottunk a csomagtartóban.
         -Akkor elvinném az asszonyt és a lányokat Killimsterbe - mondja a skót. – Ott lakom. Nálunk teáznak. Minek fázzanak? Aztán visszajövök egy szerelővel és megoldjuk.
         Mari és a lányok felkászálódnak a vezetőfülkébe és eltűnnek a 8662-es út egyik bukkanója mögött. Ki volt ez az ismeretlen? Nem tudom sem a nevét, sem a rendszámát, csak azt tudom, hogy elvitte a feleségemet és a lányaimat. Hibát követtem el? Ülök az autóban és várok, tele kétségekkel.
Fél óra múlva aztán újra jön a teherautó, a göndör vörös és egy barátja. Jókedvűek, vállveregetések, sose aggódjak, mondják, mindig van megoldás. Az ékszíjcserével tíz perc alatt végeznek, fél órával később már Killimsterben vagyunk, a falucska szélén egy terméskőből épült ház, odabenn, a nappaliban már ott ül a vörös, göndör családja, három vörös, göndör gyerek, szőke asszony, és persze Mari meg a lányaim. Vacsorához készülődnek, valami pörköltszerű a tányérokon, előkerül a pincéből egy üveg spanyol bor is. Csatlakozik hozzánk az autószerelő és a felesége is, még egy ideig beszélgetünk, magyarnak lenni hálás téma egy ilyen társaságban, édesapjának Puskás volt a nagy kedvence, a torzonborz vörös azt mondja, szívesen látnának bennünket éjszakára,van egy szép vendégszoba az emeleten, hajnalban  a lányok mehetnének tehenet fejni. Orsit és Katit azonban ez nem vonzza, így felkerekedünk, hogy még aznap eljussunk Wickbe.
         Búcsúzkodunk,  megkérdezem, mivel tartozom, a vörös göndörhajú csak nevet, a jó cselekedet díja a jó cselekedet maga, átadok egy névjegyet, ha Londonban jár, mondom, feltétlenül keressen meg, mi soha nem járunk Londonban, feleli, minek is járnánk Londonban, nem igaz? Nevetnek a feleségével, a gyerekek nevetnek velük.
         Minden karácsonykor küld üdvözlőkártyát, pontosan és nagy műgonddal címezve, aláírja mindenki, a gyerekek is.
         Mikor megyünk újra Skóciába? Ezt a kérdést mindig odakanyarítja a neve fölé.
         Megyünk, üzenem neki. Amint tudunk, megyünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése