2011. július 16., szombat

Peking, te csodás

Budapest főpolgármestere szerint Peking akár példakép is lehetne számunkra, hiszen - amint a Hír TV adásában a rá jellemző egyszerűséggel mondta: "ott rend van". Tarlós
István nyilván eltöltött néhány kellemes napot ebben a körülbelül húszmilliós városban, ám nyilván nem vette - nem vehette - észre, hogy a csillogó Patyomkin-belváros és  a Nagyon Fontos Személyek számára fenntartott különbejáratú Nagy Fal-rész mögött található egy másik Peking:  a kartondobozokban alvó, éhbérért dolgozó, vidékről teherautókon szállított építőmunkások, a külvárosokban vályogviskókban, villanyáram és víz nélkül nyomorgó munkanélküli családok. A légszennyezettség rendkívül veszélyes, és a mérési skála legrosszabb értékét is felülmúlja. Persze, Pekingben rend van.  Mert rendnek kell lennie. A klasszikus gondolkodás szerint aki egy hetet tölt el egy idegen országban, az azt hiszi, hogy mindent tud róla. Aki egy hónapot tölt ott, az  tudja, hogy keveset tud, aki pedig egy évet, az már nem mond semmit.
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy közel öt évet töltöttem Kínában, tudok tehát egyet és mást. De most csak ennyit akartam mondani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése