2013. december 5., csütörtök

Diplomáciai emlékeim gyöngyszemei - IXB

Kínai konyha


A kisvendéglő konyhája szűk, a szakács a tűzcsóva mellett verejtékezik, a tűzhely alatt méretes patkányok várakoznak maradékokra, a konyhalányok a földön guggolva végzik a segédmunkát. Teljes az  összpontosítás. Receptek nincsenek, az igazi kínai szakács ráérez. Még rántottát is tudnak sütni a wokban, nem is akármilyet. Ismerik a rántottát Kínában? Nem ismerik, de ha elmagyarázom, megcsinálják. És a vevő kérése csakugyan parancs. Alighogy az ember leül az asztalhoz, már ott terem a pincérnő, hozza az étlapot, ami azonban csak tájékoztató jellegű.
-Kaphatnék egy padlizsános gombát?
            -Igen.
            -Lehetne fokhagyma nélkül?
            -Igen.
            -És lehetne gomba helyett uborka?
            -Igen.
            -És lehetne padlizsán helyett cukkini?
            -Igen.
            -Esetleg cukkini helyett krumpli?
            -Igen.
             -Talán mégis sok fokhagymával.
             -Igen.
            A pincérnő szemrebbenés nélkül jegyzetel, a szakács pedig szemrebbenés nélkül összeállítja.Ráérzett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése