2017. március 14., kedd

Élet az olimpiai álom után

Most már nyilvánvaló, hogy a kormányzat azt gondolta, hogy az olimpia mindent visz. Ha nyerünk – amire azonban, mint tudjuk, nem sok esélyünk volt -, akkor minden bel- és külpolitikai témát ennek rendelhettek volna alá, amint azt Fürjes kormánybiztos mondta „együtt szerepelhetünk Párizzsal és Los Angeles-sel”, és ez még csak egyike volt az orbitális banalitásoknak. Azt sem lehet érteni, hogy kétszázezer-valahány aláírás miért jelentette Orbán szemében a nemzeti egység megbomlását, hiszen ez a szám csak tizede a főváros lakosságának. Az ember azt várta volna, hogy Felcsúton majd Budapest-ellenes tüntetés vagy legalább egy békemenet indul, de nem. Persze, tudjuk, hogy sohasem volt nemzeti egység, de azért jó volt erre hivatkozni. Ha nem nyertünk volna, akkor hallgathattuk volna a „bennünket mindig elnyomnak” kifejezést,  meg a „a magyar sportolók mennyire megérdemelték volna” – amúgy semmivel sem többet és kevesebbet, mint amit más országok sportolói megérdemelnek, arról nem is szólva, hogy az olimpia nem a sportolókról, hanem a nézőkről szó. De ez csupán érzékelteti azt a végtelen demagógiát, ami ezt az egész mókát, amit olimpiának nevezett nálunk a kormányzat, jelképezte. Mennyi felesleges energia, mennyi értelmetlen erőfeszítés egy olyan ügyért, ami egy önmagát többnek képzelő kormányzat rémálma volt.
         Na és, mi lesz most?
         Most maradunk a magyar valóságnál, valami mást kell keresni, mert a kormányzat lázban szereti tartani a társadalmat. Keresi a nagy nemzeti ügyeket, miközben minden ilyen, nagy nemzeti ügynek tekintett cselekvés valójában – ilyen lett volna az olimpia is -  egy szűk csoport érdekeit képviseli. Kitalálták a Vár kormányzati negyeddé történő átalakítását, ami a mai közlekedési feltételek ismeretében végiggondolatlan és értelmetlen, ahogyan a kormányhivatalok vidékre költöztetése  is,  a közterületek mániákus átnevezése, a folyamatos harciasság látszatát „Brüsszellel”, ami már lassan szitokszó lett a kormányzati médiában, ez is biztosan nemzeti ügy, nemzeti ügy volt a vasárnapi boltbezárás, aztán nemzeti ügy a vasárnapi nyitvatartás,  Soros György, mint ellenség folytonos emlegetése, Mészáros Lőrinc minden elképzelhetőt felülmúló gazdagodása,  a Farkas Flórián körüli tolerancia, az elhúzódó és személyeskedő Budapest-kormányzat vita, a Déli pályaudvar lebontása, majd mégsem-lebontása,  az iskolai testnevelési kampány, amihez nem volt infrastruktúra, most, legújabban az oktatási rendszer átalakítása, miközben például évek óta képtelenek megoldani a budapesti repülőtér és a belváros tisztességes összeköttetését.
         És jönnek a nagy bejelentések, a nagy nemzeti sikerek: a kormányzat  szerint  2017 első hónapjaiban a kereskedelmi forgalom emelkedett, de arról elfeledkeznek beszélni, hogy ez az áremelkedések következménye,  hiszen az élelmiszerek és az életminőséget javító árucikkek majdnem tíz százalékkal lettek drágábbak.  Most megint kezdődik a „multinacionális” vállalkozások elleni piti harc, mert a hogyan-csináljunk-világcéget-a-CBA-ból, ez is nemzeti ügy, de ez is olyan átlátszó és ügyetlen, mint annyi minden más kísérlet. Vajon hogy birkóztunk volna meg  az ezermilliárdos költségekkel járó olimpiával?
         Mindezekkel most, az olimpiai álomból történő ébredés után illene szembenézni. Ez lehetne az igazi nemzeti ügy.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése